Салата алабаш на лентички // Nộm su hào

Салата алабаш на лентички // Nộm su hào

заглавна снимка: Владо Томашевич
снимки приготовление: Алекс Костова

Салатите във Виет Нам не се сервират на порции на всекиго поотделно, а са едно от многобройните ястия за общо сервиране на богатата празнична или семейна трапеза. Във Северен Виет Нам се наричат nộm, а на юг – gỏi. 

Има най-разнообразни рецепти с всякакви видове зеленчуци, плодове, меса и морски деликатеси, но обединяващото между тях са щедрите шепи пресни подправки (босилек, мента, джоджен, кориандър) и на едро счукани фъстъци.

Една от най-популярни салати e с алабаш. Една типична северновиетнамска рецепта, тъй като на твърде горещия юг алабаш не вирее. Обичайна практика е северняк на гости в Сай Гон да занесе кашон с алабаш за подарък и да се върне с кашон манго или jackfruit. :)

Преди години, когато на виетнамците в България им домъчнявало за вкуса на салатата от родината, успешно заменяли алабаша с… кора от диня. :) Да, точно така – обелвали кората, взимали само бялата част и я нарязвали на тънки ивици. И до ден-днешен, като ям диня и погледна тънката ѝ кора, неволно си казвам: „Ех, колко жалко, вече няма дебели кори да се направи една хубава салата!“ :)

Във Виет Нам се използва бял алабаш, който е по-воднист и с по-ненатрапчив и приятен вкус от обичайния, който се среща в България. Тук от дъжд на вятър го зареждат във виетнамския магазин Bao-Nguyet на Илиенци или в Лидъл.

Recipe Rating

  • (2.5 /5)
  • 4 ratings