Традиционни пържени немчета // Nem rán

Традиционни пържени немчета // Nem rán

заглавна снимка: Людмила Слокоски

Побългареното галено название идва от едно от най-популярните в света виетнамски ястия. Нарича се nem [нем] в Северен Виет Нам, а в Южен ще го срещнете като chả giò [ча жо].

Въпреки че силно противоречат на традиционните вкусове и навици на виетнамеца (дълбоко пържени, тежки, мазни, продуктите са смлени, силните вкусове са смесени), немчетата са много вкусни и лесни за обикване от чужденците.

Най-често се поднасят на гости или по време на празници, и по-рядко – в ежедневното меню на виетнамското семейство, защото приготвянето им отнема доста време, изяждат се неблагодарно бързо, а след пърженето ще трябва дълго да си проветрявате къщата и да си вземете душ. :) Добре де, преувеличавам. Може би просто са ми втръснали с времето – немчета, та немчета… :)

Ето я рецептата за традиционните пържени немчета. Задължително ги сервирайте със сос за немчета в отделна купичка за всеки гост, а за да спазите устава, поднесете отстрани сварени оризови спагети и обичайната чинийка със зелении – свежи салати, люти чушки, пресен лук, няколко вида пресен кориандър, мента, босилек и каквато друга зеления харесвате и намерите.

Към вегетарианците: Заменете каймата с по 150 г сирене чедър и кашкавал, нарязани на кубчета, и ще получите една много вкусна фюжън вегетарианска версия на немчетата. :) Дори някои месоядни твърдят, че повече им харесва от немчета с кайма! Богохулници! :)

Още една идея от мен –  заменете някой път зелето с тиквички! Ей така, за разнообразие! Гарантирам, че ще ви хареса.

Recipe Rating

  • (3.9 /5)
  • 9 ratings