Телешки сармички с листа от лолот // Bò lá lốt

Телешки сармички с листа от лолот // Bò lá lốt

снимки: Алекс Костова

Редактирано на 01 август 2014 г.: Оказа се, че досега грешно съм го превеждала бетел, пък lá lốt се оказа съвсем друго растение – на английски се нарича piper lolot, но на български не можах да му намеря названието, затова ще го изпиша лолот. И двете растения са много популярни с лечебните си свойства в Югоизточна Азия и се използват често в народната медицина.

В миналото с листата на бетела са увивали плода на areca и са ги ползвали вместо дъвка. В наши дни много рядко, основно по селата, ще срещнете някоя възрастна баба с оцветени от сока на плода алени устни. Бетелът и ареката се използват във Виет Нам и като дар от страната на кандидат-младоженеца към семейството на девойката в първия ритуал на виетнамската сватба.

За разлика от бетела, листата на лолот са по-крехки и са много подходящи за най-различни кулинарни рецепти. Те са много трудни за намиране на българския пазар (изключително рядко се доставят във виетнамския магазин Bao-Nguyet на Илиянци), затова можете да ги замените с листа от лапад, киселец или лозови листа, макар че вкусът на ястието няма да е същият.

Recipe Rating

  • (2.7 /5)
  • 6 ratings