Особености на виетнамската кухня и култура на хранене

Особености на виетнамската кухня и култура на хранене

снимка: Алекс Костова

Да започна с това, че виетнамската кухня няма нищо общо с китайската, а самата тя в България пък няма общо с оригиналната в Китай, но това е друга тема.

Та, виетнамската кухня е значително по-балансирана, зелена и здравословна. Повече се набляга на зеленчуците, на варенето, задушаването, запарването и много по-рядко на пърженето. Продуктите със силни вкусове не се смесват, обикновено има един доминантен вкус, а останалите са спомагателни. Характерно е също продуктите да са нарязани на едро, да са удобни за хващане с клечки, при ядене да се дъвчат и да се усеща истинският им вкус.

Крайно неприемливо за един среден виетнамец е ядене като миш-маш, където не става ясно кое какво е. Аз обожавам миш-маш, но далеч не съм средна виетнамка. :)

След всичко това ще кажете: „Та пържените немчетата въобще не отговарят на горните описания!“ и ще сте напълно прави. Немчетата, както са емблематични за виетнамската кухня, така и тотално противоречат на типичните вкусове и навици – дълбоко пържени, тежки, мазни, продуктите са смлени, силните вкусове са смесени… Но пък са много вкусни и лесни за обикване от чужденците и вероятно затова са толкова популярни по цял свят.

Хората във Виет Нам се отнасят с огромно внимание и са много капризни към храната. Винаги използват и се хранят с пресни продукти, напазарувани специално за самото ядене – да, точно това имам предвид – ходят на пазар три пъти дневно!

Такова нещо като да се направи една тенджера манджа (или една тава мусака) и да се яде 2 дена не съществува като мисъл дори. Предполагам, че този навик се е сформирал и заради горещия климат, където не е препоръчително продуктите да застояват дълго. В хладилника се държат само продуктите, които ще се изядат до следващото хранене, но не повече.

Пазарите пък отварят и затварят 3 пъти на ден в точно определени часове. Същото важи и за заведенията за хранене, освен това са специализирани в приготвянето на 1 или максимум 3 конкретни ястия. Отиваш там, за да ядеш това. Ако искаш друго – отиваш в друго заведение. Говорим за типичните виетнамски заведения, където храната е автентична и много много вкусна. Иначе има и общи ресторанти с дебели менюта, но те са за чужденци. Истинският виетнамец не ходи там.

Типично за виетнамците е бавното хранене, с внимание към всяка хапка. За пример ще дам едно друго много известно по света виетнамско ястие – супата phởТази супа е много показателна за културата на хранене във Виет Нам, защото се яде по следния начин – взимате в лявата си ръка лъжичката (която не е като обичайната, която познавате, а по-къса, дълбока и във формата на черпаче), с клечките в дясната ръка слагате в лъжицата от всичко по малко – спагети, месо, лук, джоджен, люта чушчица и т.н., потапяте я в бульона и хапвате. Тоест – правите си съвършената за вас хапка. И така – докато изядете супата. Изисква се търпение и внимание.

Друга особеност на виетнамската кухня е някои храни да се приготвят с много малко или никаква сол и отделно да се поднася сос, в който се потапят преди хапване. Това най-често се отнася за варените и печени меса, зеленчуци и морски деликатеси. Двата най-често срещани соса в Северен Виет Нам и съответно най-ядливите за европейския вкус, са:
– рибен сос, разреден със сок от лайм, люта чушка, черен пипер (варени и печени меса и зеленчуци) – прибавете счукан на ситно чесън и ще получите соса за немчета и скара;
– смес от сол, пипер, сок от лайм и люта чушка (варени и печени меса и морски дарове) – с добавка от малко ситно нарязани лимонени листа (листа на самото растение, да не се бърка с лимонена трева) е много типична за вареното пилешко месо.

Типичният семеен обяд или вечеря
Още нещо характерно за виетнамската кухня е поднасянето в отделни чинии малки, но разнообразни ястия, които се ядат общо от всички на масата. Всеки има пред себе си купичка и клечки, сипва си в купичката бял сварен (без сол, подправки и мазнина, само с вода) ориз и си взима по малко от каквото му се яде за хапката с ориз. На една типична семейна трапеза обикновено винаги има някакви варени зеленчуци, отделна купа с бульона от тях (всичко се използва, нищо не се изхвърля), варено, задушено или печено месо, отделно може да има парче пържена риба или скариди, или пък омлет, или тофу с доматен сос… разнообразието е голямо! Всичко е нарязано на удобни хапки, със съответните сосове.

В заключение ще кажа (не защото съм виетнамка :)), че виетнамската кухня е една от най-хубавите, интересни и разнообразни кухни. Природата е дарила на земята и хората й страхотно богатство от речни и морски риби, морски деликатеси, всякакъв вид зеленчуци, плодове и подправки, и всеки може да хареса по нещо за себе си.

Лично аз обожавам всички виетнамски манджи (е, има и изключения, разбира се) и всеки път, когато се присетя или заговоря за някое ястие, започвам силно да слюноотделям. :) И наистина ще се радвам, ако успея да предам поне мъничко от тази страст и интерес и на вас.

Рецепти от рубриката „Виетнамска кухня“

One Response to Особености на виетнамската кухня и култура на хранене

  1. rumyana 03/03/2018 at 17:56 #

    unikalno az obi4am vietnamskata kuhnq ako moze i pove4e recepti 6te buda bezkarino blagodarna <3

Вашият коментар